Από Δημοσίους φορείς

Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

Οι υποτροφίες μεταπτυχιακών σπουδών που προσφέρει το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών διευρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια με την προσθήκη των σπουδών εσωτερικού (κοινοτικά προγράμματα Erasmus , Lingua , Σωκράτης και Σωκράτης ΙΙ), ενώ το ΙΚΥ έχει την επιμέλεια της προκήρυξης και διαχείρισης διαφόρων άλλων υποτροφιών, οικονομικών ενισχύσεων και προγραμμάτων για αλλοδαπούς.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Ο υποψήφιος κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης θα πρέπει να διαθέτει τα ακόλουθα προσόντα:

  • Ελληνική εθνικότητα ή ιθαγένεια.
  • Πτυχίο/δίπλωμα ελληνικού Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης ή ισότιμο πτυχίο/δίπλωμα ξένου πανεπιστημιακού ιδρύματος ή πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας ή ισότιμης μετεκπαίδευσης ή άλλου επιπέδου αν αυτό καθορίζεται στον πίνακα ειδικεύσεων ή πτυχίο ελληνικού Ιδρύματος τριτοβάθμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης ή ισότιμο ελληνικού ή ξένου τεχνολογικού ιδρύματος για τους υποψηφίους του προγράμματος.

Πτυχιούχος θεωρείται και ο υποψήφιος που εντός της προθεσμίας προσκομίζει

  • βεβαίωση της γραμματείας του οικείου ιδρύματος ότι εξετάστηκε επιτυχώς σε όλα τα απαιτούμενα μαθήματα και έχει ολοκληρώσει τις σπουδαστικές του υποχρεώσεις για τη λήψη του πτυχίου του (ηλικία μέχρι 38 ετών, πλην ειδικών περιπτώσεων, να μη διαθέτει προσωπικά ο υποψήφιος επαρκή οικονομικά μέσα, να έχει διακριθεί για την επίδοση στις σπουδές, τη χρηστότητα και το ήθος του).
  • Όσοι υποψήφιοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι ΝΠΔΔ, θα πρέπει μέχρι την ημερομηνία έναρξης της υποτροφίας να προσκομίσουν πιστοποιητικό ότι δικαιούνται εκπαιδευτικής άδειας από την προϊσταμένη τους αρχή.
  • Οι άνδρες μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα στους διαγωνισμούς εάν: έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές ή έχουν αναβολή κατάταξης, ενώ μπορούν να συμμετέχουν και στρατευμένοι ή όσοι πρόκειται να στρατευθούν.
  • Αν κάποιος υποψήφιος αδυνατεί λόγω οποιασδήποτε αναπηρίας, μόνιμης πάθησης ή δυσλεξίας, τότε εξετάζεται μόνο προφορικά.
  • Τυφλοί ή κωφάλαλοι κάτοχοι πτυχίου μπορούν να λάβουν υποτροφία του ΙΚΥ, εφόσον συμμετέχουν επιτυχώς σε καλλιτεχνικές ειδικεύσεις, με υπέρβαση των προβλεπόμενων κάθε έτος θέσεων υποτροφιών.
  • Δεκτοί δε γίνονται όσοι υποψήφιοι έχουν ήδη τύχει υποτροφίας του ΙΚΥ για μεταπτυχιακές σπουδές.

Δικαιολογητικά – Προθεσμίες

Οι υποψήφιοι θα πρέπει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου κάθε χρόνο να υποβάλουν στο ΙΚΥ τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Ειδική έντυπη αίτηση – δήλωση συμμετοχής (χορηγείται από το ΙΚΥ)
  2. Πρόσφατη φωτογραφία
  3. Πιστοποιητικό ΑΕΙ ή Α.Ε.Ι. Τ.Τ., το οποίο θα περιέχει το βαθμό του πτυχίου/διπλώματος αριθμητικά και με ακρίβεια 2 δεκαδικών ψηφίων.
  4. Βεβαίωση της γραμματείας του οικείου τμήματος για επιτυχή ολοκλήρωση σπουδών, αναλυτική βαθμολογία και τελικό βαθμό αριθμητικά και με ακρίβεια 2 δεκαδικών ψηφίων.

Αν ο υποψήφιος είναι κάτοχος πτυχίου/διπλώματος του εξωτερικού, τότε θα πρέπει να υποβάλει το παραπάνω δικαιολογητικό και στο πρωτότυπο και στο επίσημα μεταφρασμένο, το οποίο απαραιτήτως συνοδεύεται από βεβαίωση ισοτιμίας του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. («νέο» ΔΙΚΑΤΣΑ) ή του ΙΤΕ για το πρόγραμμα τριτοβάθμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης.

  1. Αντίγραφο πτυχίου/διπλώματος ή μεταπτυχιακού τίτλου ΑΕΙ – Α.Ε.Ι. Τ.Τ.  του εξωτερικού ή τίτλου σπουδών που αναγνωρίζεται από το υπουργείο Παιδείας ως επάρκεια προσόντων για την διδασκαλία της αντίστοιχης ξένης γλώσσας.

Το αντίγραφο ενός από τους παραπάνω τίτλους θα ληφθεί υπόψη ως στοιχείο απαλλαγής από την εξέταση στην ξένη γλώσσα που κατέχει ο υποψήφιος.

Σημειώνεται ότι η υποβολή των δικαιολογητικών για την έναρξη της υποτροφίας καθώς και η διάρκειά της ρυθμίζονται από ειδικές διατάξεις

Οικονομικές παροχές

Το ΙΚΥ χορηγεί οικονομικές παροχές τόσο στους υποψηφίους για σπουδές στο εξωτερικό όσο και στους υποτρόφους για σπουδές στην Ελλάδα. Το ύψος των αποδοχών καθορίζεται ανά κατηγορία, σύμφωνα με τις κανονικές διατάξεις από το Δ.Σ. του ιδρύματος και πάντα με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες.

Υποτροφίες ξένων κυβερνήσεων και οργανισμών

Πληροφορίες σχετικά με υποτροφίες που παρέχουν οι κυβερνήσεις, οι δημόσιοι οργανισμοί και άλλοι φορείς ξένων χωρών, μπορεί να πάρει ο κάθε ενδιαφερόμενος από τα τμήματα εκπαιδευτικών θεμάτων ή μορφωτικών υποθέσεων της αντίστοιχης πρεσβείας. Ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και το Συμβούλιο της Ευρώπης, που χορηγούν υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές.

Υποτροφίες επιστημονικών προγραμμάτων του ΝΑΤΟ

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στο πλαίσιο του προγράμματος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ χειρίζεται υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα ελλήνων σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ. Οι ειδικότητες και οι προϋποθέσεις γίνονται γνωστές κάθε φορά με προκήρυξη. Η χρονική διάρκεια των υποτροφιών κυμαίνεται από 1 έως 3 έτη ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών που θα ακολουθηθεί. Η προκήρυξη δημοσιεύεται συνήθως τον Ιανουάριο και η προθεσμία

υποβολής της αίτησης είναι μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ΔΥΠΑ πρώην (Ο.Α.Ε.Δ.)

Η ΔΥΠΑ χορηγεί υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στο εσωτερικό/εξωτερικό. Οι όροι συμμετοχής καθορίζονται κάθε φορά στην προκήρυξη, η οποία ανακοινώνεται συνήθως το καλοκαίρι.

Κληροδοτήματα άμεσης διαχείρισης Υπουργείου Οικονομικών και Υπουργείου Παιδείας

Τα περισσότερα κληροδοτήματα που διαχειρίζονται τα δύο υπουργεία είναι για προπτυχιακό επίπεδο σπουδών, αλλά αρκετά από αυτά αναφέρονται σε μεταπτυχιακές σπουδές. Όσον αφορά το Υπουργείο Οικονομικών, κάθε χρόνο καθορίζονται τα ανώτατα όρια των μηνιαίων υποτροφιών από έσοδα κληρονομιών, κληροδοσιών, και δωρεών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στη Γενική Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων του Υπουργείου για σχετικές πληροφορίες.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων  έχει αντίστοιχο Γραφείο Κληροδοτημάτων. Μόνο τα κληροδοτήματα που έχουν ικανά έσοδα δίνουν υποτροφία κάθε χρόνο. Οι υποτροφίες που δίνονται από κληροδοτήματα άμεσης διαχείρισης από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων χορηγούνται έπειτα από διαγωνισμό. Ο χρόνος του διαγωνισμού δεν είναι σταθερός. Οι σχετικές προκηρύξεις δημοσιεύονται σε εφημερίδες των Αθηνών και μία εφημερίδα του τόπου όπου αναφέρεται το κληροδότημα. Η προκήρυξη του διαγωνισμού συνήθως κοινοποιείται και στις γραμματείες των τμημάτων των πανεπιστημίων.

Κληροδοτήματα που διαχειρίζονται τα ΑΕΙ και η Ακαδημία Αθηνών

Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαχειρίζονται κληροδοτήματα που χορηγούν βραβεία και υποτροφίες.

Η Ακαδημία Αθηνών διαχειρίζεται κληροδοτήματα που καλύπτουν τα έξοδα μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα κληροδοτήματα που προσφέρουν υποτροφίες δεν είναι τα ίδια για κάθε ακαδημαϊκό έτος, αλλά εξαρτώνται από τα έσοδα των αντίστοιχων ιδρυμάτων.

Κληροδοτήματα ανά Νομό

Πληροφορίες για κληροδοτήματα έμμεσης διαχείρισης που ανήκουν σε κάθε νομό και απονέμονται συνήθως σε φοιτητές που κατάγονται από πόλεις ή χωριά του νομού, έχουν υπό την εποπτεία τους οι κατά τόπους αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης στις νομαρχίες. Η βασική προϋπόθεση είναι η καταγωγή του υποψηφίου. Επιπλέον, η επίδοση σε προπτυχιακές σπουδές και η ηλικία αποτελούν κοινές προϋποθέσεις των περισσότερων κληροδοτημάτων, ενώ η οικονομική αδυναμία λαμβάνεται υπόψη σε κάποια απ’ αυτά.