Mentors

  • Ο ρόλος του Mentor

    Ο Mentor έχει την έννοια του υποστηρικτή, του συμβούλου και του πνευματικού καθοδηγητή κάποιου νεώτερου.

    Ο mentor οφείλει να:

  • Να ακούει
  • Να ρωτά
  • Να μοιράζεται σκέψεις, γνώσεις, εμπειρίες
  • Να υποστηρίζει τον καθοδηγούμενό του στη διερεύνηση και αποσαφήνιση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών του στόχων
  • Να τον ενθαρρύνει στην ανακάλυψη και ανάπτυξη των στόχων και δεξιοτήτων του
  • Να τον οδηγεί στη διεύρυνση των οριζόντων του, με τον να τον εμπλέκει σε νέες εμπειρίες
  • Να του δημιουργεί ευκαιρίες και να του προσφέρει εναλλακτικές προοπτικές, που σε άλλες περιπτώσεις δε θα υπήρχαν (πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα, χρήσιμες πηγές πληροφόρησης)
  • Να τον εισάγει στον κόσμο της πραγματικής αγοράς εργασίας
  • Να συνεργάζεται στη λύση τυχόν προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο συμβουλευόμενός του, αλλά όχι να του λύνει ο ίδιος το πρόβλημα
  • Να αποτελεί πρότυπο

Οφέλη για τον Mentor

Τα οφέλη είναι πολλά και σημαντικά και για τις δυο πλευρές, δηλαδή και για τους mentors και για τους mentees, αλλά και για το εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον τους, όταν η σχέση τους λειτουργεί θετικά.

Μέσα από τη διαδικασία του Mentoring δίνεται η δυνατότητα στο Mentor

  • Να αυξήσει την αυτοεκτίμησή του και την ικανοποίησή του από τη δουλειά του
  • Να βελτιώσει τις επικοινωνιακές και οργανωτικές του δεξιότητες
  • Να παρακολουθήσει δωρεάν κατάρτιση σε βασικές γνώσεις mentoring
  • Να επηρεάσει θετικά τις επερχόμενες γενεές
  • Να γίνει πρότυπο για άλλους επιχειρηματίες, επαγγελματίες
  • Να μοιραστεί τη γνώση και την εμπειρία του
  • Να διευρύνει το δίκτυο επαφών του
  • Ποιος μπορεί να γίνει Mentor;

    Εθελοντές mentors στο πρόγραμμα Mentoring του Τμήμα Διασύνδεσης, Διαμεσολάβησης & Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μπορούν να γίνουν όσοι :

  • Διαθέτουν επαγγελματική εμπειρία ή επιχειρηματική δραστηριότητα σ΄ ένα συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο πάνω από 5 χρόνια.
  • Μπορούν να διαθέσουν λίγο από το χρόνο τους για τις ατομικές συναντήσεις με τους mentee (καθοδηγούμενος).

Έχουν τη διάθεση να μοιραστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους με νέους ανθρώπους.

Απαντήσεις σε πιθανά ερωτήματα του Μentor

Γιατί να γίνω mentor;

Οι νέοι απόφοιτοι και φοιτητές που διανύουν τα τελευταία έτη τον σπουδών τους είναι αβέβαιοι και εκδηλώνουν μεγάλη ανησυχία για το ποιο επαγγελματικό χώρο μπορούν να ακολουθήσουν, ο οποίος να τους ταιριάζει και να τους ικανοποιεί. Με την αφιέρωση λίγου χρόνου μπορείτε να ενημερώσετε και να συμβουλέψετε αυτούς τους νέους τονώνοντας την αυτοπεποίθησή τους και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους για τον τομέα απασχόλησης που τους ενδιαφέρει – επηρεάζοντας πιθανώς έτσι σημαντικά την επαγγελματική τους πορεία.

Επίσης, πολλοί εθελοντές μέντορες έχουν δηλώσει ότι αποκομίζουν προσωπική ικανοποίηση από τη διαδικασία ενημέρωσης και καθοδήγησης νεότερων ανθρώπων.

Τι ερωτήσεις είναι πιθανό να μου θέσει ο φοιτητής;

Το Τμήμα Διασύνδεσης, Διαμεσολάβησης & Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ενθαρρύνει τους φοιτητές να θέσουν ερωτήσεις στο Mentor τους που αφορούν στο επάγγελμά του ή και στην εταιρεία, οργανισμό, όπου εργάζεται.

Μπορεί κάποιος φοιτητής να μην έχει κατανοήσει σωστά το ρόλο του Mentor και να πιστεύει ότι ο Mentor μπορεί να του προσφέρει εργασία είτε στον επαγγελματικό του χώρο είτε στην εταιρεία, οργανισμό, όπου εργάζεται.

Πριν από τη συνάντηση με το Mentor του, το Τμήμα Διασύνδεσης, Διαμεσολάβησης & Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ενημερώνει λεπτομερώς τον φοιτητή για το ρόλο του Mentor, τονίζοντάς του ότι ΔΕΝ μπορεί να του βρει εργασία είτε στον επαγγελματικό του χώρο είτε στην εταιρεία/οργανισμό όπου εργάζεται. Παρά ταύτα, εάν ο φοιτητής θέσει σχετική ερώτηση, θα πρέπει ο Mentor να διευκρινίσει τον ρόλο του.

Πώς θα γίνει το ταίριασμα του Mentor με τον Mentee;

Το ταίριασμα των ζευγαριών θα εξαρτηθεί από τις πληροφορίες που έχουν δώσει στην αίτησή τους και κατά βάση θα στηριχτεί στην εγγύτητα που υπάρχει μεταξύ του είδους των αναγκών των Mentees και της επαγγελματικής και εκπαιδευτικής εμπειρίας των Mentors. Στη διαδικασία αυτή την αποκλειστική ευθύνη για το ταίριασμα των Mentors και Mentees έχουν οι συντονιστές του προγράμματος.

Δεν έχω καμιά εμπειρία στο mentoring. Θα έχω κάποια υποστήριξη;

Οι μέντορες θα παρακολουθήσουν εκπαίδευση σε βασικές τεχνικές και απαραίτητες γνώσεις για το Mentoring. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των ομαδικών συναντήσεων με εκπαιδευτές εξειδικευμένο επαγγελματία Coacher και τo συντονιστή του προγράμματος από το Τμήμα Διασύνδεσης, Διαμεσολάβησης & Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Παράλληλα για την αποτελεσματικότερη εκπαίδευση και υποστήριξή σας στο ρόλο του mentor το πρόγραμμα παρέχει εκτενή οδηγό για τις αρχές του mentoring και, το σημαντικότερο, προτάσεις για τις ατομικές σας συναντήσεις με τους mentee σας.

Τέλος, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι δεν είστε μόνοι. Ο συντονιστής του προγράμματος από το Τμήμα Διασύνδεσης, Διαμεσολάβησης & Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι πάντα δίπλα σας. Για οποιαδήποτε δυσκολία ή απορία μπορείτε να απευθυνθείτε σε αυτόν και θα λάβετε άμεση καθοδήγηση.

Τι γίνεται εάν δεν μπορώ να παρευρεθώ στις Ομαδικές Συναντήσεις, που είναι προγραμματισμένες από το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα έχει προβλέψει και αυτή την περίπτωση. Όπου και αν βρίσκεστε θα υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσετε και να συμμετάσχετε στη διαδικασία των Ομαδικών Συναντήσεων με τις δυνατότητες που μας παρέχει η τεχνολογία. Θα υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα εκπαίδευσής σας από απόσταση με τη χρήση υπολογιστή μέσω internet.

Υπάρχει αμοιβή από τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα ως Mentor;

Το πρόγραμμα βασίζεται στον εθελοντισμό και επομένως δεν προβλέπεται κάποια αμοιβή για τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα ως Mentor. Προβλέπεται όμως η εκπαίδευσή σας στις αρχές του Mentoring και η υποστήριξή σας καθ΄ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Με ποιον μπορώ να επικοινωνήσω για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ή εάν αντιμετωπίσω κάποιο πρόβλημα;

Για την καλύτερη ενημέρωσή σας για το πρόγραμμα Mentoring αλλά και για οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει και χρειάζεστε υποστήριξη μπορείτε να απευθυνθείτε στους Συντονιστές του προγράμματος.